Make your own free website on Tripod.com

Roermond


Roermond, historische stad aan het water

In het hart van de provincie Limburg, ingeklemd tussen BelgiŽ en Duitsland, op slechts 30 minuten rij-afstand van Maastricht en Eindhoven ligt de historische stad Roermond. Roermond kent een rijke geschiedenis, de nederzetting aan de Roer bestond reeds in de Romeinse tijd. Door de eeuwen heen kreeg de nederzetting stadsrechten, werd hoofdstad van het Overkwartier Gelre, vervolgens Hanzestad en ook kerkelijk bolwerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

De stad viel door de eeuwen heen onder bestuur van maar liefst 5 verschillende landen: Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en vervolgens het Koninkrijk der Nederlanden. De hedendaagse getuigen van deze bewogen geschiedenis bepalen het beeld van deze mooie historische stad. De stad heeft een aantrekkelijk winkelcentrum met promenades, gezellige terrassen en een ruim aanbod van restaurants.Het is mogelijk om voor een groep van maximaal 25 personen een afspraak te maken voor een rondleiding, de kosten (inclusief het bezoek aan een monumentale kerk) bedragen Fl. 75,-.Elke 2e zondag van de maand organiseert VVV Roermond een themawandeling, meer informatie hieromtrent vindt u op onze evenementen-pagina.


Wandelen en fietsen

8 km oostelijk van de stad, richting Duitse grens, ligt het Nationaal park de Meinweg. Er zijn diverse wandelroutes verkrijgbaar, variŽrend in lengte van 4-10 km. De streek rondom Roermond herbergt echter nog veel meer verrassende stukjes natuur, zoals het Swalmdal, Leudal, Roerdal en de parken Koningssteen en Isabellegreend.

Daarnaast is Midden-Limburg een ideaal gebied voor fietsers: via het handige knooppuntensysteem in Nederlands en Belgisch Limburg kan men zelf de fietsroutes samenstellen. Begin mei t/m medio september zorgen veerpontjes voor de overtocht over de rivier de Maas. Het knooppunten-netwerk is uitgebreid oostelijk van de Maas tot aan de Duitse grens, tussen Echt en Swalmen.

In het Stadspark Hattem te Roermond staat sedert 1988 het Nationaal IndiŽ-monument; een bijzonder monument voor de "vergeten" gevallenen in Nederlands-Oost-IndiŽ en Nieuw Guinea (1945-1962). Bij het park is een informatie-centrum ingericht. Meer info: 0475-310497. Jaarlijks vindt op 7 september de herdenking van de gevallenen plaats.

Meer informatie

Meer informatie over de bezienswaardigheden in de regio rondom Roermond treft u aan in de Toeristische Informatiegids "Midden-Limburg 2001", welke aan te vragen is bij VVV Roermond. De brochure kost Fl. 2,20. In deze brochure staan het toeristisch abc, restaurants en tips om te wandelen en fietsen opgenomen.


De Maasplassen: recreatiegebied bij uitstek

In Midden-Limburg, vlakbij de stad Roermond, ligt een uitgestrekt waterrecreatiegebied; de Maasplassen. Het gebied meet een oppervlakte van circa 3000 ha, en heeft de fervente watersporter alsook de recreant veel te bieden. Aan de Maasplassen treft men dagstranden, jachthavens, campings en bungalowparken. Er zijn uitstekende zeil- en surfmogelijkheden. Aantrekkelijke oeverplaatsen in dit gebied zijn o.a. Thorn, Wessem, Stevensweert en Maasbracht.

        

 

Er is voor elk wat wils: wandelen, fietsen, een zeilboot huren, zwemmen, surfen of gewoon genieten op een gezellig terrasje. Het programma van boottochten met een rondvaartboot start op Paaszondag.

Rondvaartbedrijf de Rosslag: Vertrekpunt vanaf Herten .

Vanaf circa Paaszondag: elke zondag, 10.30 - 13.30 uur boottocht inclusief brunch, 14.30 - 17.30 uur boottocht.

Rederij het Veerhuis: Vertrekpunt vanaf aanlegsteiger Arlo-flat Roermond

Woensdag: v.a. circa 6 juni t/m 26 september Roermond naar Kessel

Donderdag: v.a. circa 12 juli t/m 23 augustus: Maasplassentocht *)

Vrijdag: v.a. circa 13 juli - 17 augustus een grindmerentocht naar het Witte Stadje Thorn.

Naast deze tochten zijn er ook afvaarten vanaf Neer.


*) Vanaf circa 12 juli t/m augustus organiseert VVV Roermond elke donderdag een complete dagtocht: stadswandeling, lunch en boottocht. Voor boekingen, meer informatie/uitgebreid programma kunt u terecht bij VVV Roermond.

VVV Roermond heeft een praktische informatie-brochure uitgegeven over De Maasplassen, waarin de verhuurmogelijkheden, een overzichtskaart, beschrijving van de oeverdorpen en een voorzieningentabel is opgenomen. De brochure "De Maasplassen Limburg" is tegen een vergoeding van Fl. 3,20 voor de portikosten aan te vragen bij VVV Roermond.

Watertaxi
Vanaf circa Pasen t/m 9 september is er op zaterdag en zondag vervoer tussen de Roerkade van Roermond en Marina Oolderhuuske.

 

Voor meer informatie over Roermond 

over stadswandelingen, boottochten en andere recreatiemogelijkheden

ga naar de bron (Bron © 2001 VVV Roermond)  van deze pagina op 

  VVV Roermond.

of bij

http://www.roermond.com/toerisme/toerisme.php  

of raadpleeg de

  evenementenagenda.