Make your own free website on Tripod.com

Cultuur en steden in Belgisch Limburg,


Bijzondere steden

Haspengouw:
Sint-Truiden, Tongeren

De Limburgse Kempen:
Bree, Hamont-Achel,

Het Maasland:
Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik

Midden-Limburg:
Hasselt


Voor fietsen en wandelen in Belgisch Limburg zie onze rubrieken:

 fietsen en wandelen   in Nederlands en Belgisch Limburg


Overige wetenwaardigheden in Belgisch Limburg

Het Maasland

Info: Toerisme Maasland

Net zoals water een vakantie apart maakt, maakt de Maas het Maasland apart. De rivier heeft er een erg gevarieerd landschap geboetseerd, waarin zich een bevolking met een Bourgondische levensstijl heeft genesteld. De sfeer van echte vakantie zit er zo in.

De Maas kronkelt al duizenden jaren wispelturig door het Maasland. Om de rivier binnen de lijntjes te houden, hebben de Maaslanders een netwerk van dijken opgeworpen. Daar kun je rustig van op het fietszadel of te voet het vlakke ommeland aanschouwen. Je zult er zeker enkele oude Maasarmen ontdekken. Bij die stille waters is het heerlijk toeven. Fietsers kunnen zich door het bekend fietsroutenetwerk van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland laten leiden. Zelfs wie een kluns is in kaartlezen, kan er niet verloren rijden. De Maas is een grensrivier, maar daar trekt het landschap zich niets van aan. Het is een belevenis om met een voetveer in Uikhoven, Rotem of Ophoven de brede rivier over te steken en aan de Nederlandse kant je weg langs het fietsroutenetwerk verder te zetten.

Wie de Maas van op het water wil ontdekken, heeft keuze zat. In Kinrooi en Maaseik liggen de grootste en meest moderne binnenjachthaven van West-Europa. Voor zeilers, surfers en waterskiërs is het een feest. Kajakvaarders kunnen een heel eind de pittige Maas afvaren. Oude Maasstadjes vertellen over de voorspoed die het leven langs de rivier met zich meebracht. Het marktplein in Maaseik is zeker één van de gezelligste plekjes van het Maasland en ver daarbuiten. Maar ook de oude kernen van Rekem en Stokkem hebben hun authenticiteit kunnen bewaren. Stokkem staat bekend als het korversstadje. Het ambacht van de mandenvlechters leeft er voort in De Wissen. Dit bezoekerscentrum biedt je ook een boeiende kijk op alle aspecten van de Maas, van bron tot monding.

Een erg mooie natuurgordel ontdek je wanneer je de overgang maakt van de Maasvallei naar het Kempens Plateau. Daar liggen dichte bossen en waardevolle plukjes heide met hier en daar een ven. In de zomer wordt de bloeiende heide omgetoverd in een paarse zee. Duidelijk bewegwijzerde wandelroutes brengen je tot in deze fraaie natuur. Op het plateau is het uitzicht op de Maasvallei bijzonder. Onder dat plateau werd in Eisden tientallen jaren lang steenkool gedolven. Het Museum van de Mijnwerkerswoning laat je weer een ander aspect van het rijke Maasland ontdekken.
 


Belgie Midden-Limburg...

Info: Toerisme Midden-Limburg


Midden-Limburg is een smeltkroes waar alle aspecten samenvallen die van Limburg een uitzonderlijk vakantieland maken. Groen wisselt er af met bruisende steden, luilekkere vakantieparken en een Bourgondische levensstijl.

Het circuit van Zolder trekt jaarlijks meer dan 700.000 bezoekers en is letterlijk en figuurlijk het klankbord naar de wereld toe.

Met de heidevlakten van De Teut in Zonhoven en de Tenhaagdoornheide in Houthalen-Helchteren is er een stukje authentieke Kempen overeind gebleven. Wandel er terug naar de natuur van toen. Midden-Limburg telt opvallend veel vijvers en meertjes. Bij de waterplassen komen jaarlijks duizenden watervogels uitrusten op hun takel. Zutendaal is de meest beboste gemeente van Vlaanderen. De immense dennenaanplantingen moesten vroeger het stuthout leveren voor de kolenmijnen. In As kan je langs de grootste concentratie jeneverbesstruiken van West-Europa wandelen.

Jenever, het woord is gevallen. Jeneverstad Hasselt herbergt uiteraard het Nationaal Jenevermuseum. Een borrel op een gezellig terrasje is steevast de apotheose van een namiddagje winkelwandelen in de Limburgse hoofdstad. Shoplustige dames kunnen vooraf inspiratie opdoen in het Stedelijk Modemuseum. Aan de rand van de stad ligt de Japanse Tuin, de grootste van Europa. In het openluchtmuseum Bokrijk herleven de verhalen uit grootmoeders tijd. In Genk houden ze van sterren en dan hebben we het voor een keer niet over voetballers. In het Europlanetarium kijk je binnen bij de buren in het heelal.

Tijdens een fiets- of wandeltocht maak je veel kans om langs een hoeve te komen waar je dagverse zuivelproducten op de kop kunt tikken. In Midden-Limburg tovert men echte culinaire hoogstandjes uit de koksmouwen. Asperges uit de Kempense zandgrond luiden elk jaar het gastronomische seizoen in. De overheerlijke wildgerechten als konijn, fazant, patrijs en reebok uit de Limburgse bossen wuiven het culinaire jaar uit. Jenever is daarbij de beste saus volgens de plaatselijke koks. Het smaakt als aperitief, als tussendoortje of als afzakkertje. Geen wonder dat je op het eind van de dag nergens zo ontspannen in slaapt valt als in Midden-Limburg


Voor nog meer informatie kijk op de bron  van deze pagina :

  http://www.limburg.be/toerismelimburg/limburggids.html