Make your own free website on Tripod.com

Baexem


Kasteel Baexem

Kasteelweg 7, Baexem

baexumkt.jpg (16637 bytes)

 

Aan de weg Baexem-Grathem, de Kasteelweg, ligt het kasteel van de voormalige familie "De Baexem".

Ze waren van adellijke afkomst en noemden zich (tegenover anderen) naar hun woonplaats, "Van Baokse" of netter... "De Baexem".

De naam Baexem wordt voor het eerst genoemd in 1244, als het gaat om de vastlegging van de inkomsten van de abdis van Thorn. Nu is de kasteelwoning particulier eigendom. Het symmetrisch aangelegde complex was vroeger omgeven door een gracht.

De kruidentuin gelegen achter het kasteel is te bezoeken.

Bij de ingang van het Kasteel treft U "Restaurant  Kasteel Baexem"

 


De Aurora

Rijksweg, Baexem

huidig gebruik: bezienswaardigheid en regelmatig draaiend

bouwjaar: 1845

halfgesloten standaardmolen askop 14,25 m. boven maaiveld

monument: ja

Algemeen

De molen staat sinds 1972 op de huidige plaats; als een pronkstuk van de gemeente en draait vaak dankzij enkele vrijwillige molenaars.

Open: iedere woensdag 11.00 - 13.00 uur

iedere zondag 15.00 - 17.00 uur

Aan het begin van het park, waar de molen in ligt, is een modern info-centrum gebouwd van/voor Staatsbosbeheer. Hier is informatie te verkrijgen over de molen en over het natuurgebied het Leudal.

De omgeving

Vanaf de Rijksweg N280 en de toelopende straten naar het molenterrein is er goed zicht op de molen. Vanaf de geluidwal is het uitzicht nog beter. De molen staat vrij in een open, groene ruimte. Deze ruimte is ingericht als park.

Toeristisch

Bij de molen is er gelegenheid tot uitrusten, wandelen, luieren en picknicken. Tevens ligt er een trapveldje en een speelterrein voor de kinderen. Ook is er een parkeerplaats aangelegd.  

Bron: 1998 Molenstichting Limburg